TZ Brodarica – KrapanjTZ Brodarica – Krapanj
Forgot password?

U blizini

Šetnica Sv. Ante u šibenskom kanalu

Šibenski kanal sv. Ante, jedan je od najljepših dijelova Jadranske obale i najraskošnijih pomorskih ulaza u grad. Uz prirodne ljepote uočljive na prvi pogled i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i tvrđavu sv. Nikole, kanal krije brojne kulturne i prirodne vrijednosti.

Uređena staza, pristanište i vidikovci, kulturna dobra i rekreacijski sadržaji omogućuju razne aktivnosti na cijelom području (šetnje, rekreativno trčanje, nordijsko hodanje, orijentacijsko kretanje, vožnja biciklom, razgledavanje kulturnih dobara, panoramsko razgledavanje, organizacija treninga i sportskih natjecanja i sl.)

Tvrđave Šibenik

Impresivne 4 šibenske tvrđave koje okružuju grad oduševljavaju ljepotom i zaokupljaju duh bogatom poviješću. Očaravajuće utvrde uspješno su štitile najveću očuvanu staru gradsku jezgru u Hrvatskoj od raznih napada kroz puno stoljeća. Bedemi koji se izdižu se iznad grada danas predstavljaju nezaobilaznu atrakciju s fantastičnim pogledom koju naprosto morate doživjeti.

imageframe-image

Tvrđava sv. Mihovila

Tvrđava sv. Mihovila najstarija je šibenska tvrđava koja se prvi put spominje u 11. stoljeću u vrijeme kralja Petra Krešimira IV. koji je 1066. utemeljio Šibenik. Bila je ishodište za širenje gradskih zidina prema moru. Građena je na uzvisini 60m radi kontrole i obrane ulaska u šibenski zaljev i kanjon rijeke Krke. Često je razarana, a današnji izgled potječe iz 18. stoljeća. Sačuvane su četiri kule iz 15. i 16.st. Obnova tvrđave sv. Mihovila dovršena je 2014., te je na njoj otvorena ljetna pozornica sa 1077 mjesta na kojoj se odvijaju glazbeni i scenski spektakli. Saznajte više na službenim stranicama: svmihovil.sibenik.hr

Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana smještena je iznad šibenske stare gradske jezgre, na 115m nadmorske visine. Zvjezdolikog je oblika, a projektirao ju je mletački arhitekt Antonio Leni radi zaštite od turskih prodora. Tvrđava je podignuta u svega 45 dana jer su Šibenčani pomogli u gradnji zbog opasnosti u napada. Nakon velikih gubitaka tijekom bitke 16. rujna 1647. turska vojska se povlači iz Šibenika. Tvrđava sv. Ivana poslužila je u rujnu 2014. kao atraktivna povijesna kulisa za snimanje scena iz serije Game of Thrones, trenutno jedne od najgledanijih na svijetu. Saznajte više na: http://www.barone.hr/hr/

imageframe-image
imageframe-image

Tvrđava Šubićevac

Tvrđava Šubićevac poznata i kao tvrđava Barone smještena je na 80m nadmorske visine. Bila je povezana s tvrđavom sv. Ivana s kojom je odigrala važnu ulogu u obrani grada od Turaka 1647.godine. Građene su istovremeno uz pomoć građana. Dugo vremena nosila je ime po barunu Degenfeldu, mletačkom vojskovođi njemačkog podrijetla koji je uvelike pomogao u obrani Šibenika.

Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole podignuta je sredinom 16.st. na ulazu u kanal sv. Ante za obranu od napada s mora. Okružena je morem sa svih strana i tek vrlo uskim nasipom tijekom vremena povezana s kopnom. Projektirao ju je mletački inženjer Michiele Sammichelle. Donji dio tvrđave građen je od bijelog kamena, a gornji je sazidan od opeke. Otvori za topovsku paljbu smješteni su u razini mora. Tvrđava Sv. Nikole odlično je sačuvana i smatra se jednim od najvažnijih pomorskih spomenika na hrvatskoj obali.

imageframe-image

Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Italije nominiralo je 4 šibenske tvrđave kao dio mletačkog sustava obrane za listu UNESCO-ve kulturne baštine. Venecijanski sustav obrane trenutno se nalazi na tentativnoj listi UNESCO-a. Svakako posjetite i uživo iskusite ljepotu jedinstvene 4 šibenske tvrđave.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park “Krka” smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.

S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

Već je sredinom 20. stoljeća prepoznata potreba da se pravno zaštiti rijeka Krka i njezino zbog iznimnih prirodnih vrjednota koje treba očuvati. Inicijativa za proglašenje rijeke Krke nacionalnim parkom pokrenuta je 1971.

Nacionalni park Kornati

Nacionalnim parkom je proglašen 1980. i tada je stavljen pod zaštitu. Ukupna površina parka je oko 220 km² a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav.

Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice “krune” kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta.

Na području Nacionalnog parka Kornati postoji osam uređenih i označenih planinarskih staza koje vode do vidikovaca s kojih je moguće vidjeti Kornate u cijelosti ili neke od njihovih najljepših dijelova. Te staze označene su i osmišljene pod zajedničkim imenom – Planinarski put Kornati.

Nacionalna oznaka sigurnosti

PROČITAJTE VIŠE

Skip to content