TZ Brodarica – KrapanjTZ Brodarica – Krapanj
Forgot password?

U blizini

Šetnica Sv. Ante u šibenskom kanalu

Šibenski kanal sv. Ante, jedan je od najljepših dijelova Jadranske obale i najraskošnijih pomorskih ulaza u grad. Uz prirodne ljepote uočljive na prvi pogled i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i tvrđavu sv. Nikole, kanal krije brojne kulturne i prirodne vrijednosti.

Uređena staza, pristanište i vidikovci, kulturna dobra i rekreacijski sadržaji omogućuju razne aktivnosti na cijelom području (šetnje, rekreativno trčanje, nordijsko hodanje, orijentacijsko kretanje, vožnja biciklom, razgledavanje kulturnih dobara, panoramsko razgledavanje, organizacija treninga i sportskih natjecanja i sl.)

Tvrđave Šibenik

Impresivne 4 šibenske tvrđave koje okružuju grad oduševljavaju ljepotom i zaokupljaju duh bogatom poviješću. Očaravajuće utvrde uspješno su štitile najveću očuvanu staru gradsku jezgru u Hrvatskoj od raznih napada kroz puno stoljeća. Bedemi koji se izdižu se iznad grada danas predstavljaju nezaobilaznu atrakciju s fantastičnim pogledom koju naprosto morate doživjeti.

imageframe-image

Tvrđava sv. Mihovila

Tvrđava sv. Mihovila najstarija je šibenska tvrđava koja se prvi put spominje u 11. stoljeću u vrijeme kralja Petra Krešimira IV. koji je 1066. utemeljio Šibenik. Bila je ishodište za širenje gradskih zidina prema moru. Građena je na uzvisini 60m radi kontrole i obrane ulaska u šibenski zaljev i kanjon rijeke Krke. Često je razarana, a današnji izgled potječe iz 18. stoljeća. Sačuvane su četiri kule iz 15. i 16.st. Obnova tvrđave sv. Mihovila dovršena je 2014., te je na njoj otvorena ljetna pozornica sa 1077 mjesta na kojoj se odvijaju glazbeni i scenski spektakli. Saznajte više na službenim stranicama: svmihovil.sibenik.hr

Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana smještena je iznad šibenske stare gradske jezgre, na 115m nadmorske visine. Zvjezdolikog je oblika, a projektirao ju je mletački arhitekt Antonio Leni radi zaštite od turskih prodora. Tvrđava je podignuta u svega 45 dana jer su Šibenčani pomogli u gradnji zbog opasnosti u napada. Nakon velikih gubitaka tijekom bitke 16. rujna 1647. turska vojska se povlači iz Šibenika. Tvrđava sv. Ivana poslužila je u rujnu 2014. kao atraktivna povijesna kulisa za snimanje scena iz serije Game of Thrones, trenutno jedne od najgledanijih na svijetu. Saznajte više na: http://www.barone.hr/hr/

imageframe-image
imageframe-image

Tvrđava Šubićevac

Tvrđava Šubićevac poznata i kao tvrđava Barone smještena je na 80m nadmorske visine. Bila je povezana s tvrđavom sv. Ivana s kojom je odigrala važnu ulogu u obrani grada od Turaka 1647.godine. Građene su istovremeno uz pomoć građana. Dugo vremena nosila je ime po barunu Degenfeldu, mletačkom vojskovođi njemačkog podrijetla koji je uvelike pomogao u obrani Šibenika.

Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole podignuta je sredinom 16.st. na ulazu u kanal sv. Ante za obranu od napada s mora. Okružena je morem sa svih strana i tek vrlo uskim nasipom tijekom vremena povezana s kopnom. Projektirao ju je mletački inženjer Michiele Sammichelle. Donji dio tvrđave građen je od bijelog kamena, a gornji je sazidan od opeke. Otvori za topovsku paljbu smješteni su u razini mora. Tvrđava Sv. Nikole odlično je sačuvana i smatra se jednim od najvažnijih pomorskih spomenika na hrvatskoj obali.

imageframe-image

Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Italije nominiralo je 4 šibenske tvrđave kao dio mletačkog sustava obrane za listu UNESCO-ve kulturne baštine. Venecijanski sustav obrane trenutno se nalazi na tentativnoj listi UNESCO-a. Svakako posjetite i uživo iskusite ljepotu jedinstvene 4 šibenske tvrđave.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park “Krka” smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.

S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

Već je sredinom 20. stoljeća prepoznata potreba da se pravno zaštiti rijeka Krka i njezino zbog iznimnih prirodnih vrjednota koje treba očuvati. Inicijativa za proglašenje rijeke Krke nacionalnim parkom pokrenuta je 1971.

Nacionalni park Kornati

Nacionalnim parkom je proglašen 1980. i tada je stavljen pod zaštitu. Ukupna površina parka je oko 220 km² a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav.

Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice “krune” kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta.

Na području Nacionalnog parka Kornati postoji osam uređenih i označenih planinarskih staza koje vode do vidikovaca s kojih je moguće vidjeti Kornate u cijelosti ili neke od njihovih najljepših dijelova. Te staze označene su i osmišljene pod zajedničkim imenom – Planinarski put Kornati.

OBAVIJEST

Dragi putnici, Hrvatska Vam želi dobrodošlicu.

Kako bismo Vam olakšali ulazak i boravak u Hrvatskoj, molimo ispunite obrazac u nastavku.

Uživajte u Hrvatskoj i ostanite odgovorni!

OBRAZAC

___________________________________________________________________

NOTICE

Dear travelers, Croatia welcomes you.

To make it easier for you to enter and stay in Croatia, please choose your language and proceed to filling out the form.

Enjoy Croatia and stay responsible!

FILL OUT THE FORM