TZ Brodarica – KrapanjTZ Brodarica – Krapanj
Forgot password?

KULTURA I TRADICIJA

Folklor

Krapanj je mali otok koji ima dugu povijest i bogatu kulturu, tradiciju i običaje.

Kulturno-umjetničko društvo „Spužvar“ Krapanj-Brodarica koje je osnovano prije više od četrdeset godina i dalje čuva tradiciju našeg mjesta. Nastupaju osim u našem mjestu i okolici i po cijeloj Hrvatskoj, a i u inozemstvu promičući običaje i kulturu našeg kraja. Društvo je poznato po svojim napjevima, te tradicionalnoj nošnji, koja je bogato ukrašena.

Ženska nošnja se u starije doba sastojala od : opanaka, crvenih vunenih čarapa (štametne), debele suknje (carze), košulja od bile ili šarene robe sa širokim rukavima izvezeno koncima svih boja, haljina od sukna, kanica roza tkana, bili šudar a ispod pletenica od kose da šudar (marama). Od nakita se nosila vera, prsten i rećine.

Muška nošnja se u starije doba sastojala od: opanaka, vunenih čarapa, suknenih hlača s pasicom od šarene robe, bijele košulje bez kolara, kružeta sa dva reda botuna, crvena kapa mala, a poslije velika šibenska i gaban s kukuljicom od valjanog sukna.

Na otoku je uvijek bilo plesa i pjesme. Kola su se u Krapnju plesala (balala) u određene dane u godini: Za Božić, Novu godinu, Svijećnicu, Uskrs, pokladne dane i prilikom svadbe.

Ljeti se gotovo nikad nije plesalo kolo. Postojalo je jedno jedino kolo-mutavo kolo, bez pjevanja koje se sastojalo od: šuljavice, koraka i skosa, a zvalo se i Krapljansko kolo. Najviše se plesalo na rivi jer su ta kola zahtjevala puno mjesta. Krapanjke su većinu dana u godini provele u polju gdje se također čula pjesma.

Običaji

U Krapnju je u starije doba bilo puno običaja, a neki su se i do danas održali.

Najpoznatiji je bio po tome što, kako se s Krapnja uvijek u ribolov i u polje ili na kopno išlo brodom, žene su bile te koje su veslale, a muškarci i magarac su sjedili naprijed. I danas većina žena na otoku vesla.

U polje se išlo brodom ili pješke po nekoliko kilometara. Išlo se rano ujutro i ostajalo do mraka. Polja su bila u Grebaštici, Jadrtovcu i Donjem polju. Žene su bile cijeli dan u polju.  Muževi, ako nisu bili u ribolovu ili navigavali na brodovima, su bili u tovernama. Žene su nakon cjelodnevnog kopanja morale mužu kuhati večeru kad bi došli iz toverne i spremati kuću i baviti se djecom.

Na Veliki petak je bio običaj da nitko ne smije dirati zemlju. Na Veliku subotu svaka djevojka na Krapnju je tribala posaditi murtelu i kad bi taj dan zvonila zvona na Crkvi, svatko tko bi u tom trenu se našao kraj vode, trebao se umiti, a žene bi nabrzinu djecu trebale obući u bijelo.

OBAVIJEST

Dragi putnici, Hrvatska Vam želi dobrodošlicu.

Kako bismo Vam olakšali ulazak i boravak u Hrvatskoj, molimo ispunite obrazac u nastavku.

Uživajte u Hrvatskoj i ostanite odgovorni!

OBRAZAC

___________________________________________________________________

NOTICE

Dear travelers, Croatia welcomes you.

To make it easier for you to enter and stay in Croatia, please choose your language and proceed to filling out the form.

Enjoy Croatia and stay responsible!

FILL OUT THE FORM