TZ Brodarica – KrapanjTZ Brodarica – Krapanj
Forgot password?

Krapanj

Otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Najviša mu nadmorska visina ne prelazi 1,25 m. Udaljen je od kopna svega 300 m. Krapanj je otok stoljetne tradicije ronilaštva, spužvarstva i ribarstva.

Njegovo središte čini naselje od uglavnom kamenih kuća, koje tvore splet uskih kamenih uličica, karakteristično za dalmatinsko podneblje. Iz te se mreže izdvaja stoljetna borova šuma i samostan Sv.Križa, u čijem muzeju se čuvaju brojni eksponati koji svjedoče o životu Krapnja u prošlim vremenima.

imageframe-image

Suvenirnica i galerija spužava Žitak – Fina Dalmata d.o.o.

Ova galerija i suvenirnica je obiteljska tvrtka koju vodi gđa Divna Gašperov Jurić. Bavi se preradom spužve i izradom raznih suvenira od iste. U galeriji se mogu vidjeti razne vrste spužava te suveniri kao ukras te za svakodnevnu primjenu u domaćinstvu i kozmetici. Isto tako se mogu razgledati i kupiti razni drugi tradicionalni suveniri. Krasi je simpatičan i topao ambijent protkan otočnim duhom koji ćete sigurno i vi osjetiti ukoliko je posjetite …

Uljara Sv.Lovre iz 1584.

Na otoku Krapnju nalazi se Muzej uljara sv. Lovre koji datira iz 15. stoljeća u kojem Vam se može prezentirati kako je u to vrijeme nastajalo maslinovo ulje. Izvorni, originalni strojevi kojima se proizvodilo, proizvodi koji su pravljeni od maslinovog ulja, razni suveniri će Vas odvesti u 15. stoljeće i pružiti Vam sve informacije koje su Vas zanimale.U muzej uljari se također održavaju i večeri poezije, izložbe slika te razna predavanja upravo zbog prekrasnog autentičnog ambijenta.

imageframe-image
imageframe-image

Crkva Sv.Križa sa samostanom i muzejom

Crkva na otoku Krapnju je posvećena 1523. godine, a u sklopu Crkve se nalaze samostan s klaustrom u kojem se nalazi zdenac iz doba renesanse te crkveni muzej. U muzeju se mogu vidjeti stare crkvene slike, inkunabule, zavjetni nakit te amfore, koralji i spužve. U Crkvi se može vidjeti raspelo od maslinova drveta koje je doneseno iz Jeruzalema 1523. godine.

Muzej ronilaštva u hotelu Spongiola

U malom obiteljskom hotelu Spongiola koji se nalazi na otoku Krapnju može se vidjeti stara ronilačka oprema, teško ronilačko odjelo, teške cipele i prva barokomora iz 19 stoljeća. Također se mogu vidjeti stare slike ronioca te dokumentarni filmovi o ronjenju i vađenju spužava na ovim prostorima.

imageframe-image
imageframe-image

Muzej i suvenirnica Spuga 2 –  otok Krapanj

Obitelj Tanfara bavljenje spužvarstvom započinje davne 1896. godine sa pradjedom Roko Tanfara. Ta tradicija koja traje već više od 100 godina prenosi se sa koljena na koljeno sa oca na sina. Kroz povijest ronjenja u obitelji je bilo i nesretnih događaja prilikom ronjenja,međutim to nije  negativno djelovalo na tradiciju ronjenja u obitelji, već su naprotiv još više motivirali obitelj koja se naoružala znanjem i voljom.

S toga, sa posebnim ponosom, strašću i ljubavlju  tretiraju svaku ubranu spužvu i nastavljaju tradiciju poštivajući prvenstveno mjesto odakle je i začeta prije 300 godina – otok Krapanj.

Sada je napokon ostvarena želja te je otvoren i muzej spužava te pogon za preradu  spužve, te je u suradnji s uglednom  farmaceutskom tvrtkom patentiran novi način prerade spužava.

Prilikom vaše posjete „Spugi 2“ ljubazno osoblje će vas informirati o svemu vezano za spužvarstvo,ronilaštvo i dugogodišnju obiteljsku tradiciju.

http://www.spuga2.hr/

Nacionalna oznaka sigurnosti

PROČITAJTE VIŠE

Skip to content