TZ Brodarica – KrapanjTZ Brodarica – Krapanj
Forgot password?

Krapanj

Otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Najviša mu nadmorska visina ne prelazi 1,25 m. Udaljen je od kopna svega 300 m. Krapanj je otok stoljetne tradicije ronilaštva, spužvarstva i ribarstva.

Njegovo središte čini naselje od uglavnom kamenih kuća, koje tvore splet uskih kamenih uličica, karakteristično za dalmatinsko podneblje. Iz te se mreže izdvaja stoljetna borova šuma i samostan Sv.Križa, u čijem muzeju se čuvaju brojni eksponati koji svjedoče o životu Krapnja u prošlim vremenima.

imageframe-image

Suvenirnica i galerija spužava Žitak – Fina Dalmata d.o.o.

Ova galerija i suvenirnica je obiteljska tvrtka koju vodi gđa Divna Gašperov Jurić. Bavi se preradom spužve i izradom raznih suvenira od iste. U galeriji se mogu vidjeti razne vrste spužava te suveniri kao ukras te za svakodnevnu primjenu u domaćinstvu i kozmetici. Isto tako se mogu razgledati i kupiti razni drugi tradicionalni suveniri. Krasi je simpatičan i topao ambijent protkan otočnim duhom koji ćete sigurno i vi osjetiti ukoliko je posjetite …

Uljara Sv.Lovre iz 1584.

Na otoku Krapnju nalazi se Muzej uljara sv. Lovre koji datira iz 15. stoljeća u kojem Vam se može prezentirati kako je u to vrijeme nastajalo maslinovo ulje. Izvorni, originalni strojevi kojima se proizvodilo, proizvodi koji su pravljeni od maslinovog ulja, razni suveniri će Vas odvesti u 15. stoljeće i pružiti Vam sve informacije koje su Vas zanimale.U muzej uljari se također održavaju i večeri poezije, izložbe slika te razna predavanja upravo zbog prekrasnog autentičnog ambijenta.

imageframe-image
imageframe-image

Crkva Sv.Križa sa samostanom i muzejom

Crkva na otoku Krapnju je posvećena 1523. godine, a u sklopu Crkve se nalaze samostan s klaustrom u kojem se nalazi zdenac iz doba renesanse te crkveni muzej. U muzeju se mogu vidjeti stare crkvene slike, inkunabule, zavjetni nakit te amfore, koralji i spužve. U Crkvi se može vidjeti raspelo od maslinova drveta koje je doneseno iz Jeruzalema 1523. godine.

Muzej ronilaštva u hotelu Spongiola

U malom obiteljskom hotelu Spongiola koji se nalazi na otoku Krapnju može se vidjeti stara ronilačka oprema, teško ronilačko odjelo, teške cipele i prva barokomora iz 19 stoljeća. Također se mogu vidjeti stare slike ronioca te dokumentarni filmovi o ronjenju i vađenju spužava na ovim prostorima.

imageframe-image