Predsjednik TZ Krapanj Brodarica Joško Bačelić je za sve lokalne dionike i suradnike EU Tima, a u suradnji sa Uredom zastupnice u EU Parlamentu gđe. Ivane Maletić, te sa gosp. Markom Curavićem, (podrijetlom iz Krapnja-Brodarice, aktualnim načelnikom Odjela za svemirska istraživanja pri EU Komisiji te bivšim načelnikom odjela za poduzetništvo i socijalnu ekonomiju ) organizirao posjet lokalne delegacije EU Parlamentu i stručnjacima EU Komisije. Dvodnevni radni posjet organiziran je u sklopu programa Visitors.

Kao posebno važan i koristan dio dvodnevnog radnog posjeta ističu se radni sastanci i predavanja više različitih stručnjaka iz EU Komisije, organizirana su ciljana predavanja i interaktivna komunikacija iz područja financiranja poduzetništva, turizma, socijalnog poduzetništva, ekologije, infrastrukture itd.
Delegaciju su formirali predstavnici lokalne zajednice Brodarice i Krapanja tj. Turističke zajednice, mjesnih odbora, građanskih udruga, poduzetnika, EU-Projektnog Tima i suradnika na razvoju lokalnih projekata i drugih dionika Brodarice i Krapnja.

Gosp. Marko Curavić, načelnik pri EU Komisiji sa bogatim iskustvom ( Stanford, HNB, Svjetska banka, IFC, EU komisija) koji je prethodno radio i na polju poticanja financiranja i razvoja poduzetništva i socijalnog poduzetništva , posebno je veliki zaljubljenik u svoj rodni kraj Brodaricu i otok Krapanj, pa je ova posjeta zato imala i poseban zanimljiv i emotivan karakter, te su predavači iz EU Komisije dobili interesantan i za neobičan suvenir-rafiniranu Krapanjsku morsku spužvu.

Gosp. Marko Curavić održao je vrlo zanimljivo i poticajno predavanje sudionicima te ukazao na smjernice za razvoj lokalnih projekata u cilju rasta javne lokalne turističke i druge poduzetničke infrastrukture, rasta zaposlenosti i poduzetništva u lokalnoj zajednici itd. Pohvalio je entuzijazam i rad ljudi iz lokalne zajednice i podržao razvojne projektne ideje sudionika te izrazio svoju iskrenu želju i volju za pomoć da lokalna zajednica Krapanj i Brodarica napreduje u svojem daljnjem razvoju.

Bruxelles očekuje od svih zemalja članica EU pa tako i od Hrvatske da nadležne lokalne samouprave (gradovi, županije) i državna ministarstva, prate, pomažu i operativno podržavaju razvojne inicijative manjih lokalnih sredina i svoje periferije, radi uravnoteženja rasta i poboljšanja razine infrastrukturne i gospodarske razvijenosti i izvan urbanih gradskih područja, radi novog zapošljavanja te smanjenja sadašnjeg pritiska na urbane centre.

U želji da u vrlo bliskoj budućnosti budemo svjedoci općeg napretka naše lokalne zajednice a samim time i Grada Šibenika te Županije Šibensko-kninske, postavili smo ljestvicu vrlo visoko i nadamo se da će naši razvojni projekti biti lakše ostvarivi uz pomoć našega Grada Šibenika i EU fondova, a posebice važna razvojna inicijativa“ Obala“ i „Mostun Bodarica – Krapanj“, koja bi omogućila novu atraktivnost mjesta, novo zapošljavanje mladih, jačanje poduzetništva i turizma te smanjenje današnje vrlo visoke sezonalnosti turizma, turističkih zarada i zapošljavanja, istakli su predstavnici lokalnih dionika Brodarice i Krapnja.

Lokalni dionici Brodarice i Krapnja ne žele čekati planove sljedećih 20 godina da bi se uredio i civilizirao obalni pojas u funkciji daljeg razvoja turizma i zapošljavanja , već planiraju sa Gradom Šibenikom i Županijom a uz pomoć EU Fondova i nadležnih ministarstava, krenuti zajedno i osmišljeno u nove obalne projekte (lučice, plaže, sportske sadržaje i uređene javne površine). Krajnji cilj su bitno bolji uvjeti života i rada stanovništva te podizanje turističke destinacije na višu razinu. Brodarica predstavlja važan južni ulaz u Grad Šibenik a po veličini i obuhvatu zaslužuje pravi infrastrukturni procvat kako bi zaista i u smislu uređenosti postala dio grada. Krapanj je raritetni jedinstveni otočni biser ali još uvijek sa bezbroj neriješenih i naslijeđenih problema a EU Tim je kroz svoj rad istakao mnoge vrijedne javne lokacije koje su sada zapuštene i devastirane iako predstavljaju svojevrsna kulturna dobra i spomenike nekadašnjem načinu otočkog života (Stara Gusterna, Bratska škola, stare crkve itd). Kroz projektne ideje koje je evaluirao lokalni EU tim , sve takve lokacije su posebno markirane i predstavljat će zasebne manje projekte za apliciranje na EU Fondove.

Predsjednik TZ Joško Bačelić i voditelj EU Projektnog tima se u ime delegacije i u ime lokalne zajednice zahvalio svima koji su pomogli uspješnosti radnog posjeta a posebno hrvatskoj zastupnici u EU Parlamentu gđi Ivani Maletić i g. Marku Curaviću, koji su svojim osobnim angažmanom dali poseban pečat ovom posjetu.

Također su se svi sudionici zahvalili i voditeljici Ureda IM, gđi. Andrei Vodanović, koja je po mišljenju svih sudionika skupa, bila zaista najbolji mogući koordinator svih aktivnosti i besprijekorni vodič delegacije za sve vrijeme posjeta, te svim predavačima i ostalima koji su sudjelovali u realizaciji ovog vrijednog radnog posjeta.

Sljedeći korak je transformiranje evaluiranih – selektiranih razvojnih projektnih ideja u konkretne projekte, troškovnike i aplikacije za fondove, u suradnji s nadležnim uredima Grada Šibenika, Županije te ministarstava i vanjskim suradnicima. Veći projekti (poput uređenja obalnog pojasa Brodarice i Krapnja) bit će posebno segmentirani i budžetirani u više godina radi postupnog osiguranja domaće komponente u sufinanciranju. Domaća komponenta planira se osigurati manjim dijelom iz lokalnih budžeta(Grad i Županija) te iz posebnog fonda za sufinanciranje domaće komponente. Grad Šibenik kao nadležna lokalna samouprava podržava razvojne inicijative a posebice uređenje obalnog pojasa i izravno će osigurati tehničku pomoć ili će istu osigurati kroz EU natječaje za tehničku pomoć. Iz lokalne zajednice građani iznose također da je Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić iznimno zainteresiran za uređenje Brodarice i Krapnja kao južnog ulaza u Grad Šibenik te je i prilikom prezentacije Projekta nove plaže na Brodarici javno obećao Predsjedniku TZ Jošku Bačeliću, članovima MO te okupljenim mještanima, svu potrebnu pomoć Grada i gradskih službi u postupnom urbanom uređenju Brodarice i Krapnja, a posebice obale i obalnog pojasa, te je iznio jasan službeni stav , da je uređenje Brodaričke Plaže na bivšem „brodskom rezalištu“ početak kompletnog uređenja cijele obale Brodarice, što će dati novu vrijednost Brodarici i Gradu Šibeniku.

Ovi planovi se u potpunosti uklapaju u novu viziju turističkog grada Šibenika okruženog međusobno povezanim obalnim stazama, plažama i novim zanimljivim društvenim i komercijalnim sadržajima.

Fotogalerija posjeta Bruxellesu lokalne zajednice Brodarice i Krapanja tj. Turističke zajednice, mjesnih odbora, građanskih udruga , poduzetnika, EU-Projektnog Tima i suradnika na razvoju lokalnih projekata i drugih sudionika Brodarice i Krapnja.